I dagarna startar en ny delstudie inom NorthPop om språkutveckling. Målsättningen med studien är att öka kunskapen om variationer inom barns språkutveckling och hur denna kopplar till barns hälsa. Studien vill också lägga en grund för att utveckla verktyg för att stödja barns språk.

”Bakgrunden till studien är att språkutvecklingen är en mycket central del av barns utveckling. Och även om det är något som forskats om länge så finns det mycket kvar att undersöka, till exempel om variationer mellan barn och hur man lär sig använda språket i interaktion med andra. I NorthPop-studien finns möjlighet att nå många föräldrar och barn. På så sätt hoppas vi få ny och viktig information om barns språkutveckling och också hur den hänger samman med andra hälsofaktorer.” säger Karin Brunnegård, legitimerad logoped och lektor.

Maria Rosenberg, docent och universitetslektor, berättar mer om hur studien kommer att gå till i praktiken inom NorthPop; ”Familjer som väljer att delta får fylla i en enkät om sitt barns språk. På köpet får de kunskap om hur språkligt kompetenta små barn är och hur viktigt språket är för att samspela med varandra. Vi hoppas också att många föräldrar spelar in sina barns språk (endast ljudinspelning), för att vi ska kunna undersöka närmare hur barns språk utvecklas över tid och i olika takt.”

Bild: Maria Rosenberg (v), Karin Brunnegård (h)
Foto: Umeå universitet