I en av de senaste studierna inom NorthPop har Stina Bodén och kollegor forskat på om introduktion av en varierad kost tidigt i livet kan bidra till att minska risken för matallergi.
Stina berättade mer om vad de undersökte, hur studien gick till, och resultaten:
Vår studie visar att ett regelbundet intag och stor variation av livsmedel under spädbarnstiden kan minska risken för matallergier. Resultaten stärker teorin att tidig exponering för olika livsmedel bidrar till utvecklingen av oral tolerans, det vill säga att immunsystemet i magtarmkanalen lär sig att tåla livsmedlet. Vår studie visar att en stor variation och ett regelbundet intag var särskilt viktigt för barn med eksem. Det är intressant eftersom tidigare studier har visat att barn med eksem har en ökad risk att insjukna i matallergier.
Det finns flera goda skäl att främja variation av kost under barnets första levnadsår säger Stina, inte minst i form av variation av grönsaker, frukt och baljväxter, samt att uppmuntra tidig introduktion av olika slags livsmedel som en del av hälsosamma matvanor. Våra resultat rimmar väl med rådande svenska riktlinjer om att börja med smakportioner kring sex månader eller tidigare om barnet visar intresse. Låt barnet vänja sig gradvis vid smak och konsistens innan du ökar mängderna och försök undvika tillfällen när barnet är mätt eller för trött. Ett göra veckoinköp och planera måltiderna i förväg brukar vara en framgångsfaktor för en varierad kost vilket är gynnsamt för hela familjen.
Matallergier hos barn är ett växande hälsoproblem och tidigare forskning har visat att tidig introduktion av olika livsmedel kan minska risken för matallergi genom att främja immunsystemets toleransutveckling. Vår studie den första som undersökt betydelsen av hur ofta spädbarn äter olika typer av mat och dess direkta koppling till matallergier.
I studien inkluderades 2060 barn från NorthPop för vilka föräldrarna lämnat information om kostintag under spädbarnstiden liksom om det fanns en läkardiagnos för matallergi vid ca 18 månaders ålder. Kostens diversitet (variation) mättes dels genom att beräkna antalet livsmedel som barnet hade börjat äta, dels hur ofta barnet åt olika livsmedel vid 9 månaders ålder.
Vid 18 månaders ålder rapporterades att 100 barn (4,9 %) hade en läkardiagnosticerad matallergi. Att äta många olika typer av hälsosamma livsmedel ofta vid 9 månaders ålder var tydligt kopplat till lägre förekomst av matallergier vid 18 månaders ålder, jämfört med barn som hade en mindre varierad kost och ett mindre regelbundet intag. Barn som hade introducerat fler livsmedel vid 9 månaders ålder hade också en lägre risk för matallergi vid 18 månaders ålder jämfört med de som introducerades färre livsmedel, oavsett hur ofta de ätit dessa livsmedel.
Den potentiellt skyddande effekten av variation av tilläggskost under spädbarnstiden var särskilt uttalad bland barn med eksem, vilket är ett intressant resultat som stärker teorin om så kallad dubbel allergenexponering. Den teorin föreslår att tidig oral exponering för allergener kan skydda mot insjuknande i matallergier, medan tidig hudexponering, särskilt i frånvaro av oral exponering, kan öka risken för att utveckla matallergier.
Ytterligare forskning behövs för att utröna hur kostintag tidigt i livet påverkar allergirisk men denna studie bidrar med värdefull kunskap som kan användas för att utveckla riktlinjer för spädbarnskost.
Artikeln “Diversity of complementary diet and early food allergy risk” publicerades i tidskriften Pediatric Allergy and Immunology i januari 2025 och har dessutom blivit utvald för redaktionell kommentar. Den finns tillgänglig här: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pai.70042
Om den vetenskapliga publikationen:
Bodén S, Lindam A, Venter C, Ulfsdotter RL, Domellöf M, West CE. Diversity of complementary diet and early food allergy risk. Pediatr Allergy Immunol. 2025 Jan;36(1):e70035. doi: 10.1111/pai.70035. PMID: 39868464; PMCID: PMC11771557.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39868464/

Stina Bodén. Foto: Umeå universitet